Cer pasiune într-un tablou ce demult a înghețat

Privindu-ți ochii, îmi îmbătrînesc amintirile de dor și de chinuri grele. Nu-mi mai este dor de trecut și de început. Am înțeles că lumea e așa cum o vedem noi. Fiecare culoare depinde din ce unghi o privim. Unii pot să vadă totul în gri, alții într-un contrast mai puternic decât normal. Sunt și oameni care nu percep culorile, merg prin lume ca printr-un întuneric și se rătăcesc cu propria ființă.

Dar mai sunt oameni așa ca mine, care cunosc foarte bine toate culorile, orice contrast și orice culoare gri sau prea țipătoare. Și totuși realizând și știind toate astea, cer imposibilul.
Cer o capodoperă de artă irealizabilă. Cer pasiune într-un tablou ce demult a înghețat. A înghețat pânza de care nu s-a atins o mână caldă de mult timp. Au înghețat și pensulele cu care nu voi mai putea desena nimic, chiar dacă le voi dezgheța, își vor pierde din proprietățile de altă dată. Culorile  cu care desenam nu mai sunt valabile, le-a expriat termenul. Și din tot ce văd și rezum în câteva cuvinte, ar fi că capodopera mea nu va fi realizabilă. Singua ieșire din situație ar fi să-mi cumpăr alte pensule, alte culori, altă pânză și o atmosferă mai caldă. Dar nu pot renunța la pensulile vechi, îmi sunt prea dragi pentru a le arunca. Paleta de culori cu care mi-am deprins privirea, și pânza pe care pictam zilnic câte o părticică din mine. Nu pot să renunț la ele. Cad in genunchi să implor soarta să-mi întoarcă timpul înapoi. Să recuperez ce am pierdut, să păstrez ceea ce am. Dar nimeni nu îmi aude ruga.
 Nimeni nu mă poate ajuta. Doar eu îmi pot învinge temerile. Doar eu pot să încep totul de la zero știind că trecutul rămâne înghețat. Doar eu îmi pot schimba anturajul. Doar eu îmi pot schimba viața. Felul în care o privesc îmi demonstrează sensibilitatea. Felul în care accept realitatea îmi demonstrează puterea de trăi.