Cristian Șavga: "În Moldova poți face o carieră, e nevoie de dorință și curaj"

Am cunoscut acest băiat întâmplător, nici prin cap sau minte să-mi treacă că el ar putea la 19 ani să-și conducă o mica afacere. E un tânăr ambițios și cu vise mari pe care treptat le realizează. Indiferent de situații merge înainte și are deja planuri bine stabilite. Recent am reușit să descos detalii despre cum a început, dar și ce  pregătește pe viitor în acest mic interviu.

Unii învață universități, iar mai apoi încep să se apuce de vre-o afacere, dar cum ai început tu?
La 16 ani, când învățam la scoala Nr2, aveam dorința de a face o afacere. Astfel am mers la practică la o fabrică de ferestre, unde aveam  mare dorință de a învăța cum se fac acele ferestre, doream să văd fiecare detaliu cum se realizează. După ce am văzut și am aflat secretele am început să acționez cumva ca să mă încadrez în acest domeniu.

De unde atracția față de acest domeniu al geamurilor?
De mic copil îmi doream să știu cum se fac geamurile, probabil faptul că bunicul a fost lemnar m-a influențat într-o oarecare măsură, pentru că mi-am dorit să-i calc pe urme.
O poză pe când Crstian avea 16 ani


Cum și-a făcut apariția primul site pe care-l coordonezi în domeniul ferestrelor?
Am început cu un site simplu ferestremoldova.md pe care doream să-l vând. Faptul că începusem iarna a fost o greșeală cu care m-am confruntat, pentru că e vorba de sezonul când lumea nu face reparații, și  m-am gândit să-l vând, dar iată că mă suna multă lume care doreau să procure și de aici a început, am făcut legătura cu companii în domeniu, am deschis un birou și alte chestii ce țin de acte.
Orice afacere începe cu o jertfire oarecare financiară sau morală. Care au fost primele investiții?
Investițiile financiare au fost minime, pentru că nici nu le pot numi investiții. Iată ca să te promovezi e un pic mai complicat, cred că în promovare am investit timp și nervi.
Ești director, inginer și uneori chiar și manager. Cum reușești să le faci pe toate?
Nu e atât de greu să faci un lucru atunci când tu îți dorești cu adevărat să-l faci. Poți să nu dormi nopțile atunci când ai un plan pe care dorești să-l realizezi.

Cine te-a motivat sau cui i se datorează succesul?
Dorința de a nu depinde de cineva, cred că aceasta a fost unica mea motivație, iar succesul  se datorează efortului pe care-l depun pentru a-mi realiza visele. Cred că și dorința de a oferi locuri de muncă, pentru că la noi multă lume pleacă peste hotare.
Care sunt planurile pentru viitor, în ce proecte te implici sau dorești să le realizezi?
Am ceva planuri pentru un alt domeniu, sper să-mi reușească, dar nu vorbesc în glas despre asta. După ce voi face ceea ce mi-am pus în plan, atunci voi povesti totul.

Ce sfaturi le poți da tinerilor din Republica Moldova?
În Moldova poți face o carieră, e nevoie de dorință și curaj. Sunt mulți tineri care încep ceva și renunță pentru că a pleca peste hotare e mai simplu, eu aș dori să-i îndemn ca ei să evolueze aici la noi pentru a progresa și să facem în așa fel ca să ne placă la noi în țară, la noi acasă.Cristian mai are un hobby, dar despre asta vom vorbi altă dată. Însă până atunci vedeți aici site-ul 
Sursa foto pagina de facebook și profil facebook


3 gânduri despre “Cristian Șavga: "În Moldova poți face o carieră, e nevoie de dorință și curaj"

Comentariile sunt închise.