În vizită la Teleradio-Moldova

Probabil că mulți privesc televizoul, sau poate că privesc emisiuni online. Ei bine noi am văzut ce se petrece în culise și putem spune că ne-am schimbat părerile – munca unui reporter e grea, dar e grea și munca unui prezentator, dar  cea mai grea cred că e a celor ce stau și coordonează imaginea și sunetul.
Ceea ce vedem la ecran este total diferit de ceea ce am văzut pe viu, iată cum sunt studiourile în care se lucrează din greu –  e destul de tensionat atunci când e emisie directă și nu numai, o mulțime de oameni trebuie să lucreze în spate pentru ca o știre simplă să ruleze perfect.
Am văzut cum se face o știre, am privit atent câteva minute câte lucruri și câte persoane trebuie să lucreze la o simplă știre de la ora 17:00.

Gidul ne-a prezentat în primul rând muzeul TRM, în care am găsit emisiunile ce le priveam când eram mică, dar și primul televizor apărut la noi în Moldova, ce-i drept are un ecran foarte mic aproximativ ca un smartfone de acum. Diferite instrumente pentru fimlări, dar și multe premii internaționale pe care le-a obținut Moldova1  în cadrul diferitor concursuri. O arhivă întreagă de poze cu cei mai buni.
Mai târziu am mers să vedem și ce se întâmplă în spatele ecranelor, studiourile de înregistrări video și audio. Pentru noi tot ce am văzut acolo erau doar o mulțime de butoane și foarte multe ecrane de la care se coordonează o emisiune, probabil că cineva din noi poate și pricepe ceva, dar eu nimic.
Am urmărit cu atenție cum se fac știrile în direct – video, sunet, informația, prezentatoarea, reporterii și emisiunea propriu-zisă.
Unii au fost puțin decepționați alții încântați, dar cam așa stau lucrurile și chiar înțelegem și cauzele – pentru că este o televiziune națională și nu e una privată, asta ar fi explicația a celor văzute.
Dar totuși e fain să fii urmărit de  o mulțime de oameni, pentru că Moldova1 este una din cele mai urmărite televiziun din țară, deci avem cu ce ne mândri.