E straniu să-ți fie rușine de locul unde te-ai născut, doar nu ești vinovat că te-ai născut acolo

Dacă tot am mers peste hotarele țării, m-am gândit de  ceva vreme să scriu  despre unii moldovenii ce pleacă peste hotare în vizită sau difinitiv. Am observat așa un lucru tare interesant, cât nu s-ar duce de departe, cât de civilizată nu ar fi țara pe care o vizitează, ei nu vor învăța nimic de acolo. Merg în acea țară și le place că e curat, și le place cum se comportă oamenii acolo, le mai place și peisajul și totul, însă când ajung acasă ei nu vor aplica nimic din ceea ce au văzut acolo.
Cel mai interesant că le place curățenia însă ajung acasă aruncă țigara jos și o stinge cu piciorul, ceva specific, nimic straniu pentru noi. De ce să mai fim noi exemplari, dacă cei din jur toți așa fac?
Mai sunt și din acei care pleacă definitiv și încep să le fie rușine că-s moldoveni și nici nu doresc să vorbească despre asta.  E straniu să-ți fie rușine de locul unde te-ai născut, că doar nu ești vinovat că te-ai născut acolo, iar dacă tu ai reușit să pleci de acolo și să faci ceva mai bun într-un alt mediu, e meritul tău și e o dovadă că mai sunt moldoveni ce ies din standard. Și da! Pe de altă parte nu e rușine de locuri, patrie și bla bla bla, ci de oameni, de societatea care nu vrea să evolueze, care merge pe loc, și nu e vorba de conducere sau de alte criterii, e vorba de gândire, iar noi în loc să învățăm să evoluăm, noi degradăm. Iar asta se observă  cel mai bine prin comportamentul moldovenilor atunci când ies din țară, pentru că într-o lume civilizată se observă mai ușor defectele.
Așa un pic despre unii moldoveni, unii mai buni unii mai răi, unii mai educați alții defel, unii reușesc și alții nu. Nu e problema celor din jur, problema vine de la fiecare în parte. Dacă ne-am învăța să aducem idei bune de pese hotare, atunci se va schimba ceva.

M-am referit la o categorie de persoane, nu o luați ca pe o totalitate.