Italienii nu-s zgârciți – ei sunt economi, iar prin asta nu au de pierdut

Dacă tot am vorbit mai devreme despre unele locuri din regiunea Marche, Italia, azi am să scriu un pic despre cultura lor, că e al naibii de diferită de a noastră. Am avut ocazia să stau într-o familie italiană, ca să vad ce se petrece și care sunt obiceiurile italienilor.
Probabil mulți au auzit că italienii sunt zgârciți și ceva de acest gen, eu nu aș putea spune acest lucru, pentru că asta nu e zgârcenie, asta e un fel de „gândit cu cap”. Ca un exemplu, dacă cineva a venit în ospeție și nu ți-a spus din timp, tu nu trebuie să ai remușcări că l-ai primit rău și nu i-ai pus ceva pe masă, ei se mulțumesc cu o cafea sau apă, asta e tot. Iar când e vorba să primești oaspeți, ei fac maximum trei feluri de mâncare, char bine calculat să nu fie în exces, pe când la noi se fac mese pline și se aruncă jumătate din mâncare.
Ar fi un exemplu bun de economie, dar  nu am putea face acelaș lucru la noi, că doar te va vorbi satul „am fost la cutare acasă și nu mi-o pus nimic pe masă, se ține gospodină da…”
Oare când vor înțelege și ai  noștri aceste lucruri?  Cum să nu, ai noștri sunt ospitalieri, te pun la masă și îți toarnă și vin, ca pe-un om mare te primesc, iar pe urmă te vorbește că ai mâncat și băut mult…
Sau prin sat poți să mai auzi ” Am fost la cumătra, da nici nu m-o pus la masă” eii ce-i asta?
Te duci să vezi omul cela, să vorbești cu el? Sau te duci să te pună la masă ?
Ei bine nu știu dacă asta se va schimba cândva, pentru că fiecare gospodină trebuie să aibă ceva pus acolo „Dacă vine cineva să am cu ce să-l pun la masă” nu cumva să vină vre-un om  și ea n-o să aibă ce-i pune pe masă sau ce să-i toarne în pahar. Însă cel mai important e faptul că în zilele obișnuite pot să mănânce doar cartofi, însă cel mai principal „Când va veni cineva, noi să-l pimim bine și punem ce avem mai bun” ar fi egal cu „Noi îi arătăm că și noi avem și trăim bine”
Apoi spuneți vă rog, ce-i asta? Nu-i tot aceeași fală cum sunt nunțile, cumătriile și restu???
Italienii nu-s zgârciți – ei sunt economi, iar prin asta nu au de pierdut… dar neamul nostru e prea ospitalier chiar dacă nu se merită, iar prin asta uneori avem de pierdut…

Un gând despre “Italienii nu-s zgârciți – ei sunt economi, iar prin asta nu au de pierdut

Comentariile sunt închise.