Ce înseamnă să fii normal?


Citeam ieri cartea lui Paulo Coelho – „Învingătorul este întrodeauna singur”, iar ce am scris mai jos, mai bine zis copiat, e ceva ce ar trebui să atragă atenția fiecare dintre noi. Ce înseamnă să fii normal? O întrebare la care fiecare va răspunde diferit, însă toți își doresc să fie normali. O normalitate pe care nu toți o vor înțelege, citiți și scoateți singuri concluzii.


Se întoarce spre unul dintre „prieteni”:
 — Ce înseamnă să fii normal? 
— Aveţi vreun conflict de conştiinţă? Credeţi că aţi făcut ceva ce nu trebuia? Javits pusese o întrebare greşită unei persoane nepotrivite. Poate că acum însoţitorul lui o să creadă că se căia de cine ştie ce pas făcut şi dorea să înceapă o viaţă nouă . Nici vorbă. Şi, chiar dacă s-ar fi căit, era prea târziu să se întoarcă la punctul de plecare; cunoştea regulile jocului. 
— Eu doar întreb ce înseamnă să fii normal. Unul dintre „prieteni” e deconcertat. Celălalt îşi continuă supravegherea, privind atent orice mişcare. 
— Să trăieşti ca un om care nu are nici un fel de ambiţii, răspunde într-un târziu. Javits scoate lista din buzunar şi o pune pe masă. 
— O am totdeauna la mine. Şi o completez mereu cu lucruri noi. „Prietenul” îi răspunde că nu se poate uita acum la ea, trebuie să fie atent la ce se întâmplă. Dar celălalt, mai relaxat şi mai sigur pe el, citeşte cu glas tare: 
Listă de lucruri normale:
 1) E normal orice lucru care ne face să uităm cine suntem şi ce dorim, astfel încât să putem munci ca să producem, să ne reproducem şi să câştigăm bani.

2) E normal să ai reguli pentru un război sau conflict (Convenţia de la Geneva). 
3) Să te chinui ani în şir să faci o facultate pentru ca apoi să nu găseşti de lucru.
4) Să lucrezi de la nouă dimineaţa până la cinci după-amiaza la ceva care nu-ţi face nici cea mai mică plăcere, dar visând că peste treizeci de ani te vei pensiona. 
5) Să ieşi la pensie, să descoperi că nu mai ai energie ca să te bucuri de viaţă şi să mori peste câţiva ani de plictiseală.
6) Să foloseşti botox.
7) Să înţelegi că puterea e mult mai importantă decât banii, iar banii sunt mult mai importanţi decât fericirea. 
8) Să-1 ridiculizezi pe cel care caută fericirea în loc de bani şi să-1 numeşti „om lipsit de ambiţie”. 
9) Să compari obiecte precum maşini, case, haine şi să defineşti viaţa în funcţie de aceste comparaţii, în loc să încerci să afli adevăratul motiv pentru care eşti viu. 
10) Să nu vorbeşti cu necunoscuţi. Să-ţi bârfeşti vecinii. 
11) Să consideri totdeauna că părinţii au dreptate. 
12) Să te căsătoreşti, să ai copii, să-ţi duci traiul mai departe în familie, chiar dacă dragostea s-a sfâr­şit, susţinând că e pentru binele copiilor (de parcă aceştia n-ar asista la certurile zilnice). 
13) Să-i critici pe toţi cei care încearcă să fie diferiţi. 
14) Să te trezeşti cu un deşteptător isteric la cap. 
15) Să crezi în absolut tot ce este tipărit. 
16) Să porţi o bucată de material colorat la gât, fără nici un rost aparent, dar care răspunde la pomposul nume de „cravată”. 
17) Să nu pui niciodată întrebări directe, chiar dacă celălalt, în ciuda digresiunilor, pricepe ce vrei să afli de la el.
18) Să-ţi păstrezi zâmbetul pe buze când îţi vine să plângi. Şi să-ţi fie milă de toţi cei care îşi arată sentimentele. 
19) Să consideri că arta merită o avere sau că nu merită absolut nimic. 
20) Să dispreţuieşti tot ce n-a fost greu de obţinut, pentru că n-a existat „sacrificiul necesar”, şi deci probabil nu are calităţile cerute. 
21) Să urmezi cerinţele modei, oricât ar fi de ridicole şi de incomode. 
22) Să fii convins că orice celebritate are tone de bani strânşi la ciorap. 
23) Să investeşti mult în frumuseţea exterioară şi să nu-ţi faci prea multe griji în ce priveşte frumuseţea interioară. 
24) Să te foloseşti de toate mijloacele posibile ca să arăţi că, deşi eşti o persoană normală, eşti infinit mai sus decât celelalte fiinţe omeneşti. 
25) Intr-un mijloc de transport în comun să nu priveşti niciodată o persoană drept în ochi, pentru că ai putea fi acuzat de hărţuire. 
26) Când intri în ascensor, să te aşezi cu faţa spre ieşire, să te porţi ca şi cum ai fi singur, indiferent cât de plină e cabina. 
27) Să nu râzi niciodată în hohote într-un restaurant, oricât de bun ă ar fi o glumă. 
28) În emisfera nordică, să te îmbraci totdeauna conform cu anotimpul: cu mânecă scurtă primăvara (oricât de frig ar fi) şi veston de stofă de lână toamna (oricât de cald ar fi). 
29) În emisfera sudică, să acoperi pomul de Crăciun cu zăpad ă artificială, chiar dacă iarna nu are nici o legătură cu naşterea lui Isus. 
30) Pe măsură ce îmbătrâneşti, să te crezi stăpânul întregii înţelepciuni a lumii, chiar dacă n-ai trăit îndeajuns ca să ştii ce e greşit şi ce nu. 
31) Să te duci la o sindrofie caritabilă şi să crezi că aşa ai contribuit la rezolvarea inechităţilor sociale din lume. 
32) Să mănânci de trei ori pe zi, şi când nu ţi-e foame. 
33) Să crezi că ceilalţi sunt totdeauna mai buni în toate: sunt mai frumoşi, mai capabili, mai bogaţi, mai inteligenţi. E mult prea riscant să te aventurezi dincolo de propriile limite, mai bine stai şi nu faci nimic. 
34) Să foloseşti maşina ca pe o armă şi ca pe o armură invincibilă. 
35) Să înjuri în trafic. 
36) Să crezi că toate greşelile fiului tău sunt din cauza anturajului pe care şi 1-a ales. 
37) Să te căsătoreşti cu prima persoană care-ţi oferă o poziţie socială mai bună. Dragostea poate să aştepte. 
38) Să spui mereu „am încercat”, chiar şi atunci când n-ai încercat absolut deloc. 
39) Să amâni să trăieşti lucrurile cele ma i interesante din viaţă până când nu te mai ţin puterile pentru aşa ceva. 
40) Să eviţi depresia cu doze zilnice mari de emisiuni TV. 
41) Să crezi că poţi fi sigur de tot ce ai obţinut. 
42) Să crezi că femeilor nu le place fotbalul, iar bărbaţilor nu le place să facă ordine şi să gătească. 43) Să dai vina pe guvern pentru toate relele care se petrec. 
44) Să fii convins că un om bun, decent, respectuos e privit de ceilalţi ca un om slab, vulnerabil şi uşor de manipulat. 
45) Să fii de asemenea convins că un comportament agresiv şi mitocănesc e sinonim cu o personalitate puternică. 
46) Să-ţi fie frică de endoscopic (ca bărbat) şi de naştere (ca femeie).
 „Prietenul” râse: — Trebuia să faceţi un film pornind de la asta, comentează…