MODESTIA ESTE CALITATEA CELOR CARE NU AU CALITĂȚI


La orele de teatru pe care le-am făcut zilele acestea, ni s-a spus așa un lucru „a fi modest nu mai este în modă, pentru că ți-o ia altul înainte”. Părinții noștri mereu ne-au mustrat atunci când vorbeam ceva în plus, în special, atunci când era cineva străin eram nevoiți să ne ținem limba după dinți. Cel mai interesant lucru este faptul, că astfel, când ajungem să ieșim să vorbim în fața unui public ne blocăm, chiar dacă avem 20 de ani. Avem în noi careva limite și restricții sub denumire MODESTIE.
Există careva nuanțe pe care nu le pot înțelege, iar cel mai important „Ce obții prin faptul că ești modest?”. Dacă ai fi modest și nu vei spune nimănui cine ești tu și ce reprezinți (evident fără supraapreciere ce nu are valoare), care va fi sensul să mai faci ceva, când știi doar tu?
Evident că nu vei încerca să demonstrezi cuiva ce poți ca la urmă să te lauzi, însă prin asta crește încrederea în propriile forțe.
Pe mica noastră scenă de teatru, astăzi am văzut diferite persoane, fiecare cu o personalitate aparte și evident cu multă, foarte multă modestie. Modestia ce a fost cultivată de părinți, iar când copilul dorește să se exprime apare acea modestie, frică sau rușine, care îl încurcă să spună o poezie sau să cânte două rânduri dintr-un cântec.
Nu sunt omul fără frică și modestie sau rușine, însă încerc din toate puterile să le depășesc.
Dacă ai realizat ceva în viața ta – trebuie să spui, nu pentru așa-zisul lăudat ci pentru a crește încrederea în propriile forțe, iată că modestia nu îți va oferi niciodată această încredere ci invers o va îngropa tot mai mult.
Mi-aș dori nespus de mult, ca după  multe ore de teatru și multă muncă, să reușesc să vorbesc frumos și fără frică de public, să nu fiu modestă ci îndrăzneața care știe ce vorbește.
Am găsit chiar și un citat, care a început să mă încurajeze „Modestia este calitatea celor care nu au calități” Napoleon Bonaparte, și chiar într-adevăr este așa, pentru că, dacă ai calități ce pot fi apreciate ele nu trebuie ascunse ci puse în evidență, iar asta s-a demonstrat de-a lungul anilor că reușesc cei care nu sunt modești.
Descoperind ce ai mai bun îți descoperi vocația, iar descoperind vocația începi să faci ceea ce îți dorești cu adevărat și nu ceea ce au spus părinții, doar din faptul că ai fost modest și nu ai vrut să le spui ce vrei tu să devii și te limitezi doar la ceea ce ai fără a tinde spre mai mult.

Evident că nu îndemn să fiți obraznici, pentru că a nu fi modest – nu înseamnă obrăznicie. Chiar dacă de multe ori aceste lucruri sunt confundate.