Dintre toate popoarele, cel mai prost și mai rău este cel mai superstițios


Într-o seară, împreună cu o colegă, am scris câteva citatate din cartea lui Voltaire și mi-a atras atenția așa o idee Superstiția este adversara, opusul rațiunii “dintre toate popoarele, cel mai prost și mai rău este cel mai superstițios”, “superstițiosul este asemenea tigrului, care mai ucide și mai sfâșie chiar și după ce s-a săturat”, Voltaire.
Probabil acest citat ar trebui să-l citească fiecare moldovean, fiecare în parte și foarte atent. Pisică neagră ori faptul că te întorci înapoi, oameni ce-i cu voi?  sau e mai simplu să dai vina pe pisica ceea decât pe faptul că tu ai defecte, că tu ai uitat ceva sau nu ai reușit e problema în tine și nu în pisică.
Și de-ar fi doar pisica, dar ele sunt o mulțime și atât de mulți cred de parcă ar fi boală incurabilă că nimeni nu se lecuiește.
Căldările goale – asta în general e aiurită, și ce dacă-s goale, pe urma vor fi pline, care-i problema, dacă tu esti un om care te-ai pregătit bine nu vei da greș, deja dacă nu ai noroc, e altceva, nu-s vinovete căldările.
Nu se dau banii peste prag – și ce oare se va întâmpla dacă o să-i dai peste prag, ori îi ai ori nu-i ai, deja depinde cum îi cheltui și cum îi faci, iarăși depinde de tine.
Am mai auzit că nu se dă nimic peste prag. Mi-a povestit cineva din rude, că uite i-a dat paharul de vin peste prag și până seara a murit, serios? din cauza paharului? să fim realiști că nu-i posibil așa ceva, însă cei care cred în asta poți să le demonstrezi cum nu ai vrea, ei oricum vor crede în ceea ce vor.
Cică dacă se împiedică mireasa – înseamnă că nu-i virgină! WOW asta chiar e bună, nu am auzit de așa prostii, dar dă mărog lumea crede.
Lista-i tare lungă, începând de la faptul că nu se spală lunea ori vinerea, că nici nu mai țin minte, ah da, nici duminica nu se spală, marțea nu se începe lucrul- că nu îți va merge bine ahh nu mai știu unde-i sfârșitul acestor superstiții, care nu au nici un sens.
Dacă ai de făcut ceva, FĂ acum și nu aștepta ziua de luni ca să-ți meargă bine. Dacă are să-ți meargă – îți merge, dacă nu NU și asta-i tot. Depinde de tine – nu de zilele săptămânii.