Se mai păstrează tradițiile în satul Camencea r. Orhei

Tot descoperind lumea am observat atât de multe obiceiuri și tradiții la noi și iată încă unul. După cum știți anul nou pe vechi este pe 13 ianuarie, oamenii își urează sănătate, belșug în toate și cele mai bune. În seara anului nou se duc cu uratul prin sat. Un prieten mi-a transmis un video și poze cum se hăiește la ei în sat. Ce-i drept și la mine în sat se hăiește, dar nu așa!
Deci s-au pornit băieții să ureze, la noi se mai spune „cu hăitul”, dar nu-i pe asta. Știu că se maschează și au o capră improvizată, sau un urs, dar cel mai des e capra. În ultimul timp femeile nu mai coc colaci pentru urători, dar văd că în satul Camencea, r.Orhei se mai păstrează tradiția, după cum vedeți în imagini colacii sunt împodobiți.

Frumoase-s obiceiurile moldovenilor, dar iată obiceiul de a pune cei mai frumoși colaci pe acoperișul unei fântâni prima dată văd.
Dar iată că mai este un obicei, dimineața merg la biserică să sfințească colacii pe care i-au primit.Tare interesant și chiar e bine că unii țin aceste tradiții, ce-i drept trebuie de făcut un documentar despre asta, până ce nu s-au pierdut încă.

Foto&video: Cristian Savga