5 sfaturi pe care aș fi vrut să le primesc la 16 ani


Aveți o mulțime de oportunități pe care nu le folosiți. Da! Spun asta deoarece când aveam, vre-o 16 ani, erau puține proiecte pentru tineri, cel puțin eu nu le vedeam. Probabil a fost și o problemă că eram mai mult pe #odnoklassniki, fiindcă toți prietenii mei erau acolo, #facebook-ul a căpătat teren mai târziu (iar acum nu scap de el, dar oricum e mai bun decât #odnoklassniki 😀 )
Deci aș vrea să menționez unele lucruri pe care nu le-am făcut eu, dar aș vrea să le facă adolescenții de astăzi.

5 sfaturi pe care aș fi vrut să le primesc la 16 ani!

1. Nu urmăriți prostiile de pe #odnoklassniki ori  #facebook, urmăriți oameni care vă inspiră!
Toate video-urile hazlii care sunt postate, ele sun pentru a vă distra, de a capta atenția voastră, iar cel mai trist moment -de a face bani pe seama voastră. O să vă zâmbiți 10 minute, dar nu veți învăța nimic bun de acolo. Încercați să urmăriți ceea ce fac persoanele de succes, persoanele care au reușit să obțină ceva în viață și de la care ați putea învăța ceva util. Este loc și pentru distracție, dar cunosc persoane care stau ziua întreagă și privesc orice pisică, orice câine, orice fază hazlie, în loc să privească barem 30 min/zi ceva util, ori să citească. (nu pot să zic că nu privesc și eu asemenea filmulețe, dar cu măsură 😀 )
Sunt o mulțime de canale de youtube de unde poți învăța lucruri utile, dar puțini le preferă, că de, e mai fain să te amuzi de o pisică decât să înveți phptoshopul ca exemplu 😀

2. Nu stați acasă și leneviți, implicați-vă în diferite proiecte sau ONG-uri

Există diferite proiecte pentru tineri, există ONG-uri care îți dau posibilitatea să te dezvolți, să-ți faci noi prieteni, să interacționezi cu multă lume, să vezi lumea nu doar de la calculator. Ai o mulțime de șanse să te afirmi ca personalitate. Nu vreau să iau exemple străine și voi vorbi despre mine – m-am dezvoltat foarte mult după ce am început să scriu pe blog și să fac voluntariat. Mi-am găsit ocupația preferată, am reușit să-mi organizez timpul, am început să reușesc să le fac pe toate (chiar dacă nu-mi imaginam asta la început, mai am unele scăpări, dar le rezolv și pe ele 😀 ).

3. Nu vă fie frică să mergeți la evenimenteInițial îmi era frică să merg de una singură la evenimente. Că nu cunoști pe nimeni, că nu se știe dacă va fi interesant – astea-s scuzele ordinare.
În fiecare zi avem evenimente în Chișinău, multe dintre ele sunt GRATUITE! Am observat multe training-uri, proiecte, dezbateri… aveți ce alege, depinde doar de voi. Sunt unele contra cost, însă decât să mergi o seară la disco și să cheltui peste 200 lei, mai bine mergi la un training de oratorie, că îți va prinde bine atunci când ai de prezentat un discurs în fața colegilor.

4. Citiți!
Da! Un pic banal, că toți spun asta! Profesorii spun, părinții spun, cei mari spun și bla bla bla. Ce-i interzis e mai dorit, ce-i sfătuit nu se ia în seamă 😀
Așa credeam și eu, iar acum îmi pare rău că am avut atât de mult timp liber că citeam sute de cărți, iar acum vreau să le citesc și nu-mi ajunge timp. Spunea cineva că toate trebuie făcute la rândul lor, iar voi, adolescenții aveți acum timp să studiați, să vă formați o opinie despre anumite lucruri. Citiți! Citiți orice, dar citiți! Citiți ce vă place mai mult, fie romane de dragoste, aventură, astronomie sau biologie – orice carte te ajută să descoperi ceva nou, dar și să-ți formezi un vocabular pe măsură.


5. Trebuie să știi ce vrei și să faci tot posibilul ca visele să devină realitate
Mulți din tinerii pe care-i cunosc nu știu ce vor să facă pe viitor. Ei nu au idee unde vor învăța, ce vor face mai departe, ce pasiune au, ce interese… nimic! Doar jocurile online și aplicațiile telefoanelor. E și mai trist când au 20 ani și tot nu știu ce vor de la viața lor.
Trebuie să știi ce vrei de la tine, să știi ce vrei de la viață, dar asta nu înseamnă că te uiți în pod și-i zici vieții „-Dragă viață eu vreau asta…” 😀
 Nu! Nu se face așa, ci se muncește pentru asta, se învinge lenea și se fac lucruri mărețe.

Mai am idei, dar cred că am să fac Partea a 2-a
Pace!