Dacă nu ar fi existat fotografia – aș fi inventat-o!


 Oxana e acel om care-l văd și mi se ridică dispoziția. Prima conversație a fost online, primul om care mi-a văzut blogul și mi-a zis din prima „fato du-te și fă jurnalism”. Am descoperit multe mai ales faptul că suntem pe aceeași undă, iar acum suntem nedesparțite, din păcate doar online. Mai jos vedeți un interviu cu fotograful amator  RoxART PhotographyCum te-ai decis să pleci într-un oraș necunoscut, nu ți-a fost frică de eșec?
Nu las niciodată fricile să mă limiteze. Am un secret (de fapt am mai multe, dar nu asta era ideea), pe care o să ţi-l divulg – NU CRED ÎN EŞEC! Adică nu neg existenţa lui ca fenomen, în general, însă pentru mine el nu există. Ce presupune acest cuvânt de fapt? O greşeală? Lipsa unui rezultat? Un rezultat opus celui aşteptat? Sau un potential final? Ei, dacă asta e definiţia lui, atunci eu refuz să cred în aşa ceva! Oricare rezultat aş avea în urma acţiunilor mele, va fi un rezultat, nicidecum eşec. Din rezultate învăţăm, fie ele plăcute sau mai puţin.
Cum am decis să plec într-un oraş necunoscut? Simplu. Într-o dimineaţă de vară târzie m-am trezit cu ideea „Am nevoie de o schimbare. Ce aş putea să schimb? Răspunsul a fostŞtiu! Totul!”. Deşi mereu mi-am iubit țara (şi continui s-o iubesc necondiţionat), totuşi în acel moment mă simţeam plafonată. Aveam nevoie să ies din zona mea de confort ca să fiu productivă şi inspirată.
Uneori trebuie să te arunci într-o lume necunoscută, pentru a te regasi.
Puteți vedea mai multe poze pe Instagram

A photo posted by RoxART Photography (@roxanne_dv) on Nov 12, 2015 at 10:39pm PST

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js
Ai locuit până acum în Chișinău, care ar fi diferența dintre Chișinău și Cluj?

Mai uşor mi-ar fi să enumăr asemănările, pentru că sunt mai puţine Soarele e acelaşi şi limba e aceeaşi – română, în rest totul e diferit, începând cu aerul care îl respiri şi terminând cu preţul laptelui condensat.
P.S: Piaţă Centrală Clujul nu are, păcat…aşa oraş mare.
Care ar fi 5 locuri care te-au impresionat cel mai mult în Cluj?
Nu vreau să fiu banală şi recomand renumitele locuri: Cetăţuia(Belvedere), Piaţa Unirii sau Parcul Central, care desigur au şarm, dar deja le cunosc oricare moldovean.
Eu o să-ţi recomand alte locuri din Cluj, care „musai (obligatoriu) să meri (mergi) să le vezi!”, cum ar zice orice clujean:
Galeria de Artă „Oranjerie” – locul de joacă al artiştilor handmade. O galerie de artă, caldă şi primitoare, ce inspiră prin fiecare colţişor. Aici poţi achiziţiona mici „opere de artă” confecţionate de artisţi talentaţi, designeri şi artizani, toţi pasionaţi de handmade.
Adresa: Str. Vasile Goldis, nr.1, zona Piaţa Muzeului
(Pentru detalii, puteţi găsi pagina lor de Facebook)

Piaţa Muzeului şi străduţele adiacente – a fost prima piaţă a Clujului medieval. Aici poţi admira o mulţime de clădiri gotice (printre care şi Casa Matei, casa natală a lui Matei Corvin), baroce (Biserica Franciscanilor) şi monumentul neo-baroc Karolina, cel mai vechi monument laic din Cluj. Numele actual al pieţei vine de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, care se află pe una din laturile sale. Zona este pietonală acum şi e plină cu terase şi tarabe ale micilor meşteşugari locali: artizanat, bijuterii handmade. O frumuseţe!
Bastionul Croitorilor şi Observatorul Astronomic – e unul dintre acele turnuri de fortificaţie care rămas intact până în zilele noastre. Fiecare turn din zidul medieval de apărare a fost finanţat de o breaslă de cizmari, tâmplari, zidari etc. aşa că trebuie neapărat să treci pe acolo.
Pădurea Hoia Baciu – vestită în lume pentru frecvența cu care apar aici diverse fenomene paranormale, cică loc mistic (fantomeeeeee uuuUUUuuu…I like this) E numită „Triungiul Bermudelor al României”. Un clujean a fotografiat aici un OZN. Fenomenele luminoase, magnetice și radiologice care au loc aici, au dus apariția multor legende.
P.S:  Adevărat sau nu, o să testez în viitorul apropiat. Planific acolo un photo shooting.
P.P.S: Chiar şi actorul Nicolas Cage a vizitat Pădurea Hoia Baciu, în timp ce aveau loc filmările, în Sibiu a ecranizării „Ghost Rider: Spirit Of Vengeance” (în 2011) şi a rămas impresionat de enigmele pădurii. Ba mai mult, a luat o ramură de copac din această pădure pe care a dus-o acasă, în Anglia.
Librăria Book Corner Librarium (bd. Eroilor, nr.15) şi Librăria Humanitas (str. Universităţii 4)  ambele îmi sunt la fel de dragi. Librăriile cu o energie specială, unde poţi găsi orice carte vrei, la preţ accesibil. Plus, au locuri comode, special amenajate ca să poţi sta să citeşti.
P.S: Mai nou, când am fost ultima dată la Humanitas (acum câteva zile) mi-au dat şi ciocolată gratis. Nu doar ciocolată, dar ciocolată de la…(ta-ra-raaaam!) BUCURIA! 


Ai un hobby pentru fotografie, de unde a apărut această pasiune?

La sigur nu e genetic. Nu ştiu exact de unde şi când…dar am impresia că s-a născut o dată cu mine.

Am văzut că creezi fotografii foarte speciale, cum reușești să le aduci atâta viață?
Ecuaţia e simplă: P + I  + S + M =RoxART
Unde:    P – pasiune
              I – inspiraţie
              S – suflet
             M – muncă
Ce te inspiră cel mai mult?
Oamenii. Istoria care o poţi citi în ochii lor. Copacii. Natura.  Jocul umbrei şi luminii. Ceaiul cald şi ciocolata.


Ai vreun idol sau poate mai mulți?

Nu. Nu-mi creez idoli. Nu vreau să-mi consum energia încercând să fiu ca altcineva. Asta ar însemna să mă pierd. Nu vreau să am o viaţă străină. Nope. Vreau sa fac ceea ce simt eu. Să creez în felul meu. Să fiu eu. Probabil asta şi este cea mai mare provocare a vieţii – să fii tu însuţi.

Dar am fotografi, arta cărora o apreciez: Deborah Sheedy, Susanna Majuri, Laura Zalenga.

De ce criterii trebuie să țină cont un fotograf?

Autenticitate, Calitate, Să fie el însuşi
A photo posted by RoxART Photography (@roxanne_dv) on Nov 13, 2015 at 1:22pm PST

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Am văzut proiectul 365 care este în proces, dar ce pregătești pentru viitor?Nu sunt o superstiţioasă, but! nu obişnuiesc să vorbesc despre o idee, concept sau proiect care îl am. Cred în energia cuvântului şi prefer să le ţin pentru mine. Ideile, o dată spuse, îşi pierd magia. Deşi am o groază de idei, o resursă importantă îmi lipseşte ca să le dau viaţă: timpul. Dar un lucru e cert, în lista persoanelor care vor afla primele despre viitoarele mele foto-proiecte, tu eşti în primele poziţii.

365 days of black and white photos Project. Pictures are taken in minimalist, avant-garde and monochromatic style. You…
Posted by RoxART Photography on 1 Ianuarie 2016


Mai știu că-ți place mult lectura, ce carte te-a marcat cel mai mult?
Toate cărţile citite şi-au lăsat amprenta. De fapt citesc cărţi de dezvoltare personală sau lectura motivaţională. Mai nou am încercat şi memorialistica – Jurnalul Anei Frank (care ţi-l recomand cu mare drag). Nu aş putea acum să zic doar o singură carte, dar pot să recomand câteva: Zig Ziglar „Dincolo de vârf” şi „De la bine, la excelent”, „Secretele succesului” de Dale Carnegie (care încă o citesc), „Atitudinea oamenilor împliniţi” de Phil Baker, „Big Magic” de Elizabeth Gilbert, „The Power of Now” de Eckhart Tolle şi desigur cărţile lui Osho.

 
Motto
Ce ai fi făcut dacă nu exista fotografia?
Aş fi inventat-o!  (să mă ierte Niépce că mi-am permis aşa ceva să zic)Dacă serios, aş fi făcut pictură, grafică, decor, aş fi călătorit la nesfârşit.
Color sau alb-negru?
„şi”  
Iubesc atât fotografia alb-negru, cât şi în culori. Nu sunt „omul extremelor”. Am lucrări în culoare (în multă, multă muuuuuultă culoare) însă nu am postat. Iată, pe blogul tău va avea loc o „mică premieră
Descrie orașul Cluj în 3 cuvinte…
Viaţă, Artă, Istorie.

Ce sfat i-ai da unui tânăr de 18 ani?…
Fii deasupra „sistemului”. Aruncă-te cu totul într-o lume necunoscută. Fii deschis la orice oportunitate. Chiar dacă la început asta va părea greu, te vei obișnui. Sunt sigură.
Vei începe să savurezi propria companie. Vei fi cu adevărat uimit să afli că a petrece timpul cu tine poate fi o activitate destul de plăcută. “Unul” nu înseamnă întotdeauna singur.
Când zona ta de confort va deveni mai mare – asta e adevărata victorie! Vei face cunoştinţă cu noul “eu” şi cu adevăratul tău potenţial.

Cel mai amuzant cuvânt…
“Mâine” – atunci când e folosit cu sensul de “niciodată”.Dacă v-a plăcut și doriți să vedeți mai multe fotografii, puteți lăsa un like la pagina de facebook 😉