Acolo unde cresc munți de calcar – Grotte di Frasassi

Astazi am fost la #GrottediFrasassi unicul loc in lume unde cresc turturi de sare de jos in sus si de sus in jos -tare straniu ca nici eu nu inteleg cum e posibil dar e! Nu ne-au permis sa facem fotografii pentru ca orice fel de lumina poate fi daunatoare acestor turturi de sare. Ca sa intelegeti mai multe va scriu pe blog mai multe detalii si voi gasi cateva fotografii sa intelegeti despre ce vorbesc 😉 O seara frumoasa, fiti aproape! 😘 #igersitalia #igersitaly #visititalia #travelphoto #travelblogger #bloggerlifephotos #blogger #arhitecture #streetphotography #super_italy #exploretocreate #ig_europe #igerseurope #passionpassport#mytinyatlas#tasteintravel#exploretocreate#bbctravel#guardiantravelsnaps#tv_living#click_vision#ihaveathingforwalls#livetravelchannel#cntraveler#postcardsfromtheworld
O fotografie postată de Mihaela Josanu (@mihaelajosanu) pe 1 Aug 2016 la 11:12 PDT

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Așa cum v-am spus, recent am fost la Grotte di Frasassi. Sunt peșteri carstice ale apelor subterane, care se află pe teritoriul municipiului Genga, provincia Ancona. Complexul carstic e pe teritoriul Parcului Natural Regional al Gola della Rossa și Frasassi.

Ca să înțelegeți ce-s acești „munți” de calcar și cum se formează ei, am apelat la Wikipedia și vă dau informația de acolo, care de altfel ne-a spus-o și ghidul.
Descoperirea Peșterilor Frasassi (Marea Cave of the Wind) datează din 25 septembrie, anul 1971 de către Rolando Silvestri a CAI Speologice marșuri Group Ancona , care a reperat intrarea în timpul expediției conduse de Giancarlo Cappanera .
De la 1 septembrie anul 1974 a pesterilor este deschis publicului, devenind în timp unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Marche
O fotografie postată de Mihaela Josanu (@mihaelajosanu) pe 3 Aug 2016 la 10:29 PDT

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js In interior se pot admira cavitățile carstice de sculpturi naturale formate din straturi de calcar de peste 190 de milioane de ani datorită muncii de apă și de piatră. Apa, transmițând dioxidul de carbon din roci calcaroase, creează un proces chimic de calciu – o sare care există numai în soluție [H2O + CO2 + CaCO3 = Ca (HCO 3)]. Acest fenomen determină transferul unor cantități mici de carbonat de calciu din loc în loc. Durează milenii pentru a forma concrețiuni de dimensiuni considerabile și forme complet aleatorii. Concretiunile sunt împărțite înstalagmite (Coloanele care cresc progresând de jos în sus) și stalactite (care cresc de sus în jos).

 În peșteri lumina este complet artificială și utilizează lumini albe doar la rece, adică, care nu produce căldură. 

Astfel nu am putut să fac fotografii pentru că orice curent și lumină poate dăuna, ba chiar și atingerea poate duce la topirea acestor „munți” de calcar. Această grotă are aproximativ 2 milioane de metri cubi de volum – 180 x 120 m și o înălțime de 200 m. Vă dați seama cât e de imensă?
 In interiorul pesterilor Frasassi pe tot parcursul anului e o temperatură constantă de 14  ° C și o ” umiditate relativă apropiată de 100%.
Destul de friguț, însă e ceva spectaculos să vezi toate aceste minunății, ba chiar și statui s-au format acolo – ursul, Moș Crăciun, păstorul și oaia, adevărate creaturi.
La cât de uimitoare poate fi natura aceasta? Și când mă gândesc că în lumea asta sunt multeeee lucruri pe care nu le cunoaștem.
O seară minunată vă doresc!