Felicia Plămădeală: Detașați-vă de oamenii care vă trag în jos și vă demoralizează


Felicia Plămădeală este persoana care te uimește prin ambiție și caracter. Îmbină perfect studiile cu voluntariatul și multe alte activități. Vă invit să descoperiți un om care m-a motivat și infuențat să fac voluntariat.

Ai lăsat Științele Comunicării pentru a studia Managementul Artistic la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Cum te-ai decis să faci acest pas?


A fost o decizie asumată și bine calculată. Mereu simțeam în mine această ”chemare” artistică, iar dragostea pentru artă, creativitate și oameni deosebiți, m-au motivat și mai mult să schimb facultatea. Frica de a nu fi înțeleasă corect, n-a persistat nicio clipă pentru că eram absolut convinsă – fac ceea, ce-mi șoptește sufletul și nu voi renunța la idee, chiar dacă mulți încercau s-o influențeze. AMTAP este o universitate diferită de celelalte, pentru că-ți oferă libertate. Anume acea libertate de care au nevoie strigentă studenții pentru a se dezvolta și crește în carieră. Managementul artistic este un domeniu foarte flexibil și-ți poate deschide o sumedenie de uși și oportunități. Sunt predispusă să ”fur” din fiecare materie studiată tot, ce m-ar putea inspira și contribui la clădirea unei baze solide pe viitor. Deci, probabil, asta și înseamnă feiricire – să faci ce-ți place, ce-ți zice vocea interioară.


Știu că faci voluntariat de mult timp și continui până în prezent, când ai făcut primul pas?


Voluntariat fac de 5 ani deja și continui să mă mai implic în diverse evenimente, proiecte și ONG-uri, pentru că-mi place la nebunie să cunosc oameni interesanți și să particip la dezvoltarea acestui domeniu în țara noastră.

Totul a început în perioada gimnaziului, când eram foarte activă și luam parte la toate evenimentele interne care se petreceau în școală, iar mai apoi, fiind într-a 10-a, am decis că e timpul să fac schimbări radicale, să ies din carapacea de confort.
Am făcut de toate: cursuri de fotografie, oratorie, actorie, dezbateri, campanii sociale și de caritate, training-uri, etc. O parte considerabilă din toate cunoștințele pe care le posed sunt extrase din experiența de voluntariat.
Dacă ar fi să enumăr câteva ONG-uri, proiecte și evenimente în care am fost implicată, acestea sunt: YPEER Moldova, CLCT, știripozitive.eu, AIESEC Chișinău, UpGreat, CTJM, Liga Tineretului, Clubul Oratorilor, Școala de Cinematografie ”Omul de lângă tine”, CRONOGRAF Tur 2016, etc.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fchisinau.aiesec%2Fphotos%2Fa.1144779225546733.1073741852.153803121311020%2F1144784362212886%2F%3Ftype%3D3&width=500
Cum te-a ajutat activitatea de voluntar în viața profesională?

Voluntariatul mi-a oferit posibilitatea să cunosc o mulțime de oameni entuziasmați, creativi și dornici de a face o schimbare în societate. Să acumulez cunoștințe din diverse domenii: comunicare, jurnalism, marketing, cinematografie, organizare de evenimente, management, științe politice, etc.Toate astea îmi sunt extrem de utile acum, când activez nemijlocit în sfera de PR, social media, event management și altele.

Fiind coordonatoarea Clubului Jurnaliștilor al LTM timp de doi ani, ce ai învățat din această experiență?
Perioada în care am coordonat Clubul Jurnaliștilor, cu siguranță, va rămâne una dintre cele mai valoroase pentru mine. Anume acest mic proiect, dar foarte apropiat mie, m-a ajutat să devin și mai organizată. Să învăț să-mi asum responsabilitatea nu doar pentru mine, ci și pentru cei 20-25 de membri ai clubului. Să fiu mai îndrăzneață și să merg până la capăt pentru a îndeplini un plan și desigur, să lucrez în echipă.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fphoto.php%3Ffbid%3D1079765932089132%26set%3Da.499926056739792.1073741825.100001672067995%26type%3D3&width=500


Care a fost cea mai dificilă situație în care erai gata să renunți la voluntariat?


Situații dificile au fost multe. De la momente în care tot la ce lucrasem de câteva săptămâni – se anula brusc, până la ședințe/evenimente eșuate. Era și o perioadă tensionată, când aveam atât de multe de făcut: examene de BAC, proiecte, deadline-rui și multe altele, încât simțeam că nu mai pot, că trebuie să las totul și să nu mă mai epuizez. Convingerea că trebuie să merg iar și iar mai departe o descopăr în fiecare zi, atunci când observ rezultatele unei munci asidue și a nopților nedormite. Voluntariatul îți intră sub piele pe neașteptate și e complicat să-l lași. Pentru că începe să te reprezinte. Să-ți definească personalitatea.


Cum crezi, cât de mult este apreciat voluntariatul în Republica Moldova?

Simt un sentiment deosebit de împlinire, când observ că tot mai mulți tineri au dorința de a face voluntariat și de a se implica activ în tot ce-i înconjoară. În Republica Moldova e mai complicat să faci voluntariat de calitate, să-l faci la nivel, așa cum se cuvine. Există și situații, în care unii organizatori de evenimente sau coordonatori de ONG-uri profită de munca și naivitatea tinerilor. Din acest motiv, atunci când cineva-și dorește să devină voluntar – trebuie să analizeze foarte bine toate condițiile și oportunitățile care-i sunt oferite.
Acest domeniu este apreciat, din simplul motiv, că face parte dintr-un sistem complex de educație neformală și le ajută pe tineri să evolueze.


Știu că ești implicată în mai multe proiecte la momentul actual, care sunt ele?


În prezent, sunt PR & Social Media Manager la TRIO Film Studio, editor-șef al revistei online SAKS Magazine, membru în cadrul Cetrului Tânărului Jurnalist, iar pe parcurs, apar evenimente și proiecte de scurtă durată precum: Deschiderea Castelului Mimi, la care voi fi responsabilă de zona backstage și  artiștii care vor evolua pe scenă; Festivalul de Film Documentar MOLDOX, etc.


Ce te motivează să fii un om atât de activ și productiv?


Nu am o sursă constantă de inspirație. Îmi place să descopăr lumea, să analizez tot ce mă înconjoară, să savurez fiecare clipă petrecută alături de oamenii care-mi dau puteri să cresc și desigur, îmi place când pot învăța din propriile greșeli, eșecuri și succese. Să fii activ e o provocare zilnică, pentru care trebuie să jertfești mult timp și să nu te lenevești niciodată să faci totul la cel mai bun nivel. E minunat, când după o perioadă stresantă și complicată, încep să apară și rezultatele promițătoare.

Ce planuri ai pentru viitor?


Viitorul meu e foarte imprevizibil și nu știu sigur încotro voi apuca, dar un lucru este cert – îmi doresc să acumulez cât mai multe cunoștințe utile și să continui să fac ceea, ce mă face cu adevărat împlinită. Pentru că sunt pasionată de producție și cinematografie, încerc să mă remarc în aceasă sferă, dar rezultatele vor apărea în timp.

O profesie, voluntariatul sau orice altceva – trebuie să fie făcute cu multă dăruire de sine și inspirație. Anume acest principiu este unul dintre pilonii personalității mele.Trei sfaturi pentru tinerii voluntari:

  • Fiți curajoși și mergeți la riscuri. Să nu vă fie niciodată frică să învățați ceva nou sau să începeți totul de la capăt.
  • Citiți. Citiți mult și citiți orice. Învățați să vă dezvoltați gustul estetic și să faceți diferență între artă/literatură de calitate și kitsch.
  • Detașați-vă de oamenii care vă trag în jos și vă demoralizează. Încercați să-i găsiți pe cei, care vă vor face să râdeți până la lacrimi chiar și în cea mai complicată perioadă a vieții.

Trei cărți care te-au influențat și le recomanzi:

  • – ”Oceanografie” de Mircea Eliade (dar și restul operelor sale”
  • – Autobiografia lui Benjamin Franklin
  • – ”1984” de George Orwell


Motto sau principii de viață:

”Dacă vrei să ai o viață feiricită, leag-o de un scop, nu de oameni sau lucruri”