Purcari, vinăria cu aromă de trecut | Drumul Vinului Off Road Tour

Viăria Purcari am descoperit-o în cea de-a treia zi din #DrumulVinului. Am mai auzit de Purcari, dar pentru prima dată am avut ocazia s-o văd. E o vinărie unde simți aroma trecutului ce și-a lăsat amprenta de prin secolul XVIII.
În 1827, Țarul Nicolae I al Rusiei emite un Decret Special, în urma căruia la Purcari este înființată prima gospodărie vinicolă specializată din Basarabia.
Auzind istorioarele despre cum se făcea vinul pe acele timpuri, văzâd subteranele unde stă vinul ascuns te iau un pic fiorii, realizând prin câte au trecut strămoșii noștri pentru a păstra valori și tradiții.
Podgoriile Purcari sunt,  amplasate la aceeași latitudine ca celebra zonă vinicolă din Franța, Bordeaux, iar solul bogat în rubidiu conferă vinurilor o culoare purpurie intensă, specifică și vinurilor bordoleze. Proprietarii au început să producă vinuri roșii care, în scurt timp, au căpătat faima unor vinuri excepționale, cu buchet intens şi complex.

În 1878 vinăria sărbătorește adevăratul triumf la Expoziția Mondială de la Paris, când în cadrul unei degustări închise, experţii francezi au fost impresionaţi de un vin sec, de culoare intens- rubinie, fiind siguri că este un vin de Bordeaux. Mare însă le-a fost mirarea să afle că vinul își are originile într-un sătuc necunoscut de pe malul Nistrului. Acesta este momentul când Negru de Purcari a obținut prima
sa medalie de aur la o expoziție internațională.

În 2013, când Purcari numără aproape două secole de la fondare, a fost lansată noua sa imagine. Schimbarea reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea vinăriei, fiind condiţionată de evoluţia intensă a acesteia din ultimii 10 ani. Podgoriile plantate în anul 2003-2004 au ajuns la maturitate, când calitatea strugurilor îşi atinge îndrăzneţ apogeul, iar vinul se manifestă în toată amploarea, devenind din ce în ce mai select.
Tocmai din acest motiv, readucerea în lumină a anului fondării vinăriei – 1827 – pune în evidenţă cele aproape două secole în care Purcari a reuşit nu doar să mențină standardele de calitate, dar şi valorile sale.

Mie mi-a plăcut enorm de mult această vinărie, iar însăși amplasarea ei te relaxează, iar proprietarii au grijă de consumatorii lor amenajând terase și locuri unde poți să te odihnești în pace savurând un pahar de vin, exact ca cel din Bordeaux, cu ce om fi noi mai diferiți de francezi?

Eveniment organizat de Terra Valahia cu suportul USAID Moldova 
Sponsor general Klassika Asigurari 
Parteneri: Kimbo , Michelin, XStyle, AriDami, Imperador, ODDO materiale de construcție, MATTONI, Autodrom Orhei, Parşe Tutun, Poftă bună, CioFilm

Фото опубликовано Arina Cretu (@arinacretu) Сен 25 2016 в 12:45 PDT

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Фото опубликовано Arina Cretu (@arinacretu) Сен 25 2016 в 7:15 PDT

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Фото опубликовано Arina Cretu (@arinacretu) Сен 25 2016 в 7:23 PDT

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Фото опубликовано Arina Cretu (@arinacretu) Окт 5 2016 в 12:04 PDT

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Фото опубликовано Ḿiro Iacovlev (@im.miroslaw) Сен 28 2016 в 12:14 PDT

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js