Liviu Moraru – Dezvoltați-vă prin implicare, doar așa obții succes


El este tânărul care uimește prin ambiție și caracter. Vesel și plin de viață, Liviu e cel care inspiră această generație să facă voluntariat. Vă invit să-l cunoașteți pe coordonatorul Festivalului Voluntarilor 2016.


Ce înseamnă pentru tine voluntariatul?
Voluntariatul pentru mine reprezintă un domeniu de noi provocări, unice și nedisponibile oamenilor slabi și lipsiți de potențial, de dorință și stil.
Cum ai început să faci voluntariat? De cât timp?
Voluntariatul îl practic, fac, promovez, de 6 ani super activi, caracteristici de sute de întîmplări cu specifici de modelare, dezvoltare personală. Voluntariatul a inceput cu prezența mea în sprijinirea anumitor activități, organizarea unor acțiuni, coordonarea proiectelor, coordonarea și continuând conducerea organizațiilor neguvernamentale.


Cum te-a influențat voluntariatul pe plan profesional?
Amprenta înscrie un indice procentual de 99% impact din contul implicărilor în activitățile de voluntariat, și doar 1% din ceea ce ne dau instituțiile de învățămînt. Voluntariatul fiind unica platformă de orientare omnidirecționată a celor care îl practică, creându-ne forțe cu capacități de gândire rigide și obiective, în orice context
Ești cercetător științific, lector, funcționar public, lider al unor ONG-uri, trainer, mentor, și la moment coordonatorul Festivalului Voluntarilor, cum le reușești pe toate?
„Câ
nd ceea ce faci, îți place mai mult decât să dormi. Păi faci ceea ce trebuie” zicea V. Țuțuianu. Pe lângă toate cele enunțate mai sus mai dovedesc o sumedenie de multe alte activități, și le dovedesc pentru că, la baza programului meu, stau instrumente de management personale sigure, fiindu-mi clar ce fac mâine, peste o săptămînă, lună, ani, concentrând energia doar acolo unde este nevoie de ea.


Anul trecut, la Festivalul Voluntarilor ai fost desemnat Cel mai activ coordonator, cum te-a marcat acest statut?
Distincția desemnată ca „Cel mai activ Voluntar”, a amplificat dorința și setea de a-mi continua implicarea, mai ales că societatea are nevoie de inițiative și oameni activi, detalii fiind pe site ww.festivalulvoluntarilor.md, sau pe pagina de facebook.
Ce calități trebuie să posede un coordonator de voluntari?
Importantă este luciditatea, hrănită cu multă energie, adaptată la cel mai variat spectru de psihologii, din contul comunicării cu foarte multe persoane, continuăm cu abilități de lider, inpermiabil energiilor negative și continuu deschis la comunicare și creând context comod  comunicării de grup, desigur inteligență și abilități rafinate diplomatice.Care au fost cele mai memorabile proiecte pe care le-ai realizat?
Implicarea femeiei în politică;
Eficiență energetică pentru a preveni schimbările climatice;
Centru de resurse pentru tineri;
Dezvoltarea abilităților de lideri a Organizațiilor de Tineret;
Orientarea în carieră a tinerilor
Festivalul Voluntarilor
Cum vezi voluntariatul din Republica Moldova?
Perspectiv implicarea tinerilor, societății, numărul mare de proiecte, vorbește despre o dezvoltare a domeniului la nivel de țară. O dată cu cadrul legal de reglementare, legea voluntariatului 121, fiind un pas important în apropierea acestui domeniu de cel internațional. Partea proastă a voluntariatului în Republica Moldova, caracterizează de steoretipizarea acestuia, potrivit căruia, este un domeniu, o activitate care poate să o realizeze, sau în care să se implice, doar grupurile marginalizate.


https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fliviu.moraru.3%2Fposts%2F1290272957699999&width=500 

Transmite un mesaj pentru toţi potenţialii voluntari.
 ”Ne aflăm, viețuim, în limita a două mirosuri pămîntești, Cel al ierbii verzi, crud de primăvară și Cel al Secerișului Tomnatic” Dezvoltați-vă prin implicare, lăsați aceste două mirosuri să caracterizeze de succese și istorii. Voluntariatul, este unica posibilitate, prin care fiecare își poate crea istoria, determinându-ne singuri volumul de implicare și recunoștință. Fii authentic, fii trendy, fii activ și demonstrează acest lucru lumii, iar cei buni vor recunoaște public eforturile voastre.