Satele Moldovei mele cu proiecte europene. Satul Talmaza, Raionul Ștefan Vodă

Talmaza e un sat din raionul Ștefan Vodă, cu peste 7000 locuitori, cu peste 11 mii de hectare de pământ, aproape 450 de persoane angajate oficial, o multitudine de colective populare și multe altele. Conducta de apă potabilă a fost recent renovată (aproape de la 0), o parte din drum a fost reparat și iluminarea stradală, toate acestea cu susținerea partenerilor din Europa.

Poate pentru unii banal, dar pe mine m-a impresionat casa de cultură, care este din 1967 și încă e activă. Biserica din centrul satului încă nu e gata, însă va arăta foarte bine, atunci când va fi finisată.
În sat se găsesc farmacii, bancă, magazine alimentare sau de materiale de construcții și oameni simpli, care muncesc zi și noapte pentru o viață mai bună.

În cadrul întâlnirii noastre cu autoritățile locale, am discutat despre activități, probleme, oportunități pentru localnici ca să nu plece peste hotare (așa cum e tipic în orice localitate). Dar, cu părere de rău, localnicii încă nu sunt pregătiți să primească turiști, nu sunt pregătiți să deschidă afaceri. Primarul spune că se organizează ședințe pentru a discuta problemele și a găsi soluții, câteva instruiri pentru tineri ca să sporească lansarea în afaceri și alte proiecte, care le-ar permite localnicilor să-și creeaze viitorul acasă.

În aceeași zi am ajuns la Lunca Nistrului, și anume la Nistrul Chior. Albia Nistrului în formă de potcoavă s-a format în urma cutremurului din 1838, acesta pe timp ce trece seacă, pentru al păstra trebuie să fie curățit, astfel e nevoie de 25 milioane de lei, dar și alte cheltuieli, mai multe detalii găsiți în articolul scris de Natalia Munteanu aici.

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM), în parteneriat cu Societatea Ecologică „BIOTICA”, Asociația de Dezvoltare a Turismului din Moldova și Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă, au organizat un tur de presă în localitățile din Ștefan Vodă, beneficiare ale proiectelor finanțate din fondurile SGP – Programului de Granturi Mici GEF și ADA – Austrian Development Cooperation. 


6 gânduri despre “Satele Moldovei mele cu proiecte europene. Satul Talmaza, Raionul Ștefan Vodă

  1. Foarte frumoase locuri. Chiar este pacat de loc sa nu fie cunoscut. Insa uneori inteleg oamenii reticenţi la nou. Nu sunt multe exemplele in care turismul la sat să fi dus la ceva bun. Sunt doar cateva locuri care sunt adevarate atractii turistice. Restul sunt frumoase, neatinse de turisti, dar apreciate de oameni.

    Apreciază

  2. Da, din pacate multe locuri din Romania sunt in paragina si lasate asa…sunt convinsa ca daca s-ar apela mai mult la fonduri europene, s-ar crea lucruri frumoase. Dar primarii nu prea vor sa faca asta, din motive…credca bine stiute. La fel cum si la Baile de prin Oradea s-ar putea face lucruri frumoase, care sa merite drumul si banii.

    Apreciază

Comentariile sunt închise.