Viața la sat nu-i așa cum o vezi la televizor prin mii de cadre decupate

Știți, viața la sat e altfel. Nu-i așa cum o vezi la televizor prin mii de cadre decupate. Viața la sate nu-i trecută prin filtrele de instagram, și deloc nu-i atât de colorată cum o vedeți în fotografiile de pe facebook. Pentru că în umbra acestor frumoase case, ogrăzi, garduri vopsite, animale și tot ce vedeți în ograda unui sătean – sunt rodul unei munci grele. Și când zic greu, nu-i vorba de stat în fața unui calculator, așa cum v-ați obișnuit, să stați în fotolii moi și să rezolvați problemele online. Nu, acești oameni sunt trudiți la propriu. Sunt chinuiți de soare și de vânturi. Muncesc din zi și până-n noapte ca să-și strângă mâncarea de pe ogoare. Să-și îngrijească calul, să aducă bostanii de pe ogor, să aibă grijă de porumb să nu-l calce în picioare mistreții, care-s prea mulți, să mulgă vaca seara și dimineața, zeci sau sute de păsări și animale.

Iar noi ce facem? Ne ducem să-i fotografiem, și ne place să-i vedem cu frumoase case vechi și îngrijite. Că na, păstrează tradițiile, când, de fapt ei nu au cu ce să-și facă reparații, pentru că nu au posibilitate. Pensia nu ajunge, iar copii abia de-și văd de treburile lor, fie în Moldova sau peste hotare, unde spuneți voi că-i mai bine, însă doar ei știu cum e acolo.

La sudul Moldovei piersicile se vând cu 2 lei, când în Chișinău sunt 8-12 lei. Cred că e clar de ce tinerii nu doresc să se întoarcă în sate, și de ce lumea nu dorește să investească în agricultură…